Kroz priču i sliku

Posjet bazenu

 

Djeca vrtića Rukavac posjetili su bazen Kantrida. Uživali su u vodenim aktivnostima i samom treningu (zagrijavanje organizma, plivanje s daskicama, igra u bazenu, mali plivači u većem bazenu). Zahvaljujemo gospodinu F. Faustiniju iz Triatlon kluba Matulji na nezaboravnom doživljaju.

 

Dječji vrtić Rukavac

 

Posjet javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija

 

Zbog velikog interesa naše djece u skupini za temu "Vatrogasci", u dogovoru s Petrovom mamom, organiziran je posjet Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija. Hvala Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija što su nam ovaj dan učinili nezaboravnim.

 

 

Dječji vrtić Mune

 

Maškarano druženje s roditeljima talijanske skupine

I ove godine imali smo veselo tradicionalno (treće po redu) maškarano druženje s roditeljima. Odaziv je bio velik, došli su cjelokupne obitelji maskirane, čak i bebe i nonići. Roditelji su se jako potrudili i počastili cijelu skupinu s raznim delicijama. Maestre i djeca su pripremili zanimljive i zabavne igre za roditelje i djecu. Svi smo se jako zabavili. Lijepo je vidjeti odrasle kako bar na par sati postanu djeca! J

Vidimo se i druge godine.....! :-)

MAESTRE: Ana Kučić & Andrea Žgomba


 

Pokladni običaji Kvarnera

U područnoj školi Rupa-Lipa, 20.veljače 2017., održana je radionica u suradnji s kulturno-umjetničkom inicijativom „Novi karneval“  i Memorijalnim centrom Lipa pamti. Uključili smo se u radionicu te se upoznali s pokladnim običajima Kvarnera (maškare tipične za pojedini kraj, zvončari...). Djeca su samostalno izrađivala svoje maske koristeći se raznim likovnim tehnikama (kolaž, tempera, karton...). Radionicu su vodile Ivana Lučić, povjesničarka umjetnosti te umjetnica Jadranka Lacković.

Dječji vrtić Rupa-Lipa

 

„Mjesec roditelja“

Svaka promjena u životu čovjeka, a pogotovo djeteta, stvara određenu nelagodu i stres. Jedna od takvih životnih promjena je i početak pohađanja vrtića. Odlazak u vrtić, također je stresan i za roditelje, ali i za odgajatelje.

Vrtić je ustanova sa kojom se dijete susreće po prvi puta i ne zna što ga tamo očekuje. S obzirom da je kretanje u vrtić sasvim nova situacija u djetetovu životu, na nju je potrebna postepena prilagodba pa je tako neophodno prvih nekoliko dana dovoditi dijete u vrtić na nekoliko sati u prisutstvu roditelja kako bi se dijete moglo upoznati sa novom okolinom, drugom djecom i odgajateljima.

Izuzetno je važno da vrtić bude ugodan i da šalje podržavajuće pozitivne signale i djetetu i roditeljima.

Roditelji predstavljaju temelj djetetovog razvoja i oni su odgovorni za djetetov razvoj. Djetetova obitelj je sredina u kojoj bi se dijete trebalo osjećati sigurno i voljeno. Kretanje djeteta u vrtić je često i prvo odvajanje djeteta od roditelja te za sobom donosi još neke promjene kao što je vraćanje majke na posao što je istovremeno stresno za dijete, ali i za majku. Stres kod roditelja se nesvjesno može prenijeti i na dijete. Ako je roditelj nesiguran zbog djetetovog kretanja u vrtić, istu tu nesigurnost osjećati će i dijete. Isto tako, ako roditelj ima pozitivan stav vezan za vrtić i odgajatelje, dijete će također puno lakše prihvatiti novonastalu situaciju.

S obzirom da je roditelj prva osoba s kojom dijete u svom životu dolazi u kontakt, te je najprisutnija osoba tijekom njegovog života, izuzetno je važna pravilna komunikacija. Kroz razne oblike komunikacije dijete stvara sliku o svijetu koju mu prenose roditelji jer su roditelji djetetov uzor i onakvu sliku o svijetu kakvu imaju roditelji, usvojiti će i dijete. Zato je potrebno da roditelji na dijete prenesu pozitivan stav o raznim životnim situacijama, pa tako i o kretanju u vrtić.  

O pozitivnom stavu i prijenosu istog razgovarali smo s roditeljima engleske skupine na prvom roditeljskom sastanku i zajednički se dogovorili o njihovom volontiranju (svakog pojedinog roditelja) u grupi te tako  mjesec studeni nazvali „Mjesecom roditelja“. Svaki roditelj boravio je jedan dan u skupini 30 min-1 sat i prikazao nam čime se ono bavi/što mu je zanimanje ili nešto što najčešće radi sa svojim djetetom. Tako smo vidjeli: kako se izrađuje nakit, pleše, vježba, svira, kako je nastao bibliobus, kako možemo izraditi božićne ukrase, kako napraviti pletenicu, kako masirati ruke i napraviti manikuru, kako se boća, što je „Piramida zdrave prehrane“, kako i koje slikovnice čitaju svojoj djeci… Iskustva su bila pozitivna svih sudionika, a o njima se pričalo i priča još i danas.

 IZVORI:

  • Cugmas; ConstructionoftheScaleofChild’sAttachment to his/herKindergartenTeache, Ljubljana: Psihološka obzorja.
  • Rendulić, Veselinović; Smanjivanje stresa kod djece i njihovih obitelji u procesu prilagođavanja na vrtić, Napredak.

 

Ivana Pauletić, mag.praesc.educ i Ana Demaria, mag.praesc.educ, odgajatelji u grupi za rano učenje engleskog jezika

Recikliranje papira u sedmoj vrtićkoj skupini

Jako smo se razveselili radionici koju su vodile članice udruge Žmergo, Ana i Dijana.

Atmosfera je bila radna i ugodna. Stekli smo puno novih saznanja i spoznaja te obogatili dosadašnja iskustva.

Pridružila su nam se djeca iz poludnevne skupine i njihova odgojiteljica Gordana Činko. Svi zajedno bili smo jako vrijedni.  Uz vrijedne ručice i maštu osmislili smo razne likove i oblike.

Zaživjele su ribice, morske zvijezde, dinosauri, oblačići, leptirići, srca i još mnogo toga.

Hvala članicama udruge Žmergo, Ani i Dijani za ovaj lijepi susret i iskustva koja su s nama podijelile.

djeca i odgojiteljice 7. vrtićke i poludnevne skupine

DA SE OBIČAJI NE POZABE

 28.02.2017. dica iz D. v. Veli Brgud zajno ziz svojimi odgajateljicami pobirali su jaja po kućah da se stare užance ne zataru. Si Brgujci su nas lipo prijeli va svoje kuće i zato velo HVALA Velom Brgudu!!! Prit ćemo i drugo leto!

Dječji vrtić Veli Brgud

 Ptičicama s ljubavlju

Jedna od eko aktivnosti naše skupine je i briga za ptičice tijekom zimskih mjeseci kada moraju preživljavati u nedostatku hrane.

Odbačene velike Tetrapak kutije dale su djeci ideju da se od njih mogu napraviti kućice za ptičice. Ideju su nadogradili aktivnostima kako napraviti hranilice od različitog plastičnog materijala. Hranilice s različitim zrnjem objesili smo na stabla u dvorištu i na balkon naše skupine.

Trud nam se isplatio!

Sjenice i vrapci dolaze po hranu u naše hranilice, a mi smo sretni jer smo pomogli gladnim ptičicama kad im je to bilo najpotrebnije!

Pripremile odgojiteljice 1. vrtićke skupine:

Andrea Kos i Mirjana Šepić

 

Slikar i patuljko

 

07.02.2017. Dječji vrtić Veli Brgud ugostio je djecu iz Dječjeg vrtića Mune kako bi zajedno pogledali predstavu "Slikar i patuljko" Lutkarskog kazališta "Kvak" iz Zagreba i ujedno iskoristili ovu priliku za druženje i razvijanje novih prijateljstava.   

 

Dječji vrtić Veli Brgud i Dječji vrtić Mune

 

Zdravi rođendani

Na prvom roditeljskom sastanku dogovorili smo se da dječje rođendane slavimo bez slatkiša, da to budu zdravi rođendani (voće, zdrave grickalice). Roditelji su to odmah prihvatili. A prihvatila su to veoma dobro i djeca. Bilo je zanimljivo jesti komadiće voća (voćna salata) iz čašica s malim vilicama. Dobre su bile i neobične grickalice od jabuke i cikle. Uz čašćenje smo zapjevali „Sretan rođendan“ i zaplesali s prijateljima. SRETAN ROĐENDAN!

 

4. jaslička skupina

Moje tijelo

Aktivnost „Moje tijelo“ imala je za cilj potaknuti djecu da uoče i definiraju po čemu smo različiti, a po čemu slični. Upoznati sebe, svoje tijelo i svoju jedinstvenost u odnosu na druge. Razviti znanja i spoznaje o samome sebi, o svojem tijelu, razlikovati dijelove tijela. Poticaj za uočavanje različitosti – ogledalo, kako bi djeca gledajući sebe ili drugo dijete uočila po čemu se razlikuju. Važno je potaknuti kod djece pozitivan stav prema sebi, ali i prema drugima te poštivanje različitosti. Ovom aktivnosti radilo se na više područja razvoja: spoznajnom, socio-emocionalnom i motoričkom.

 Osmišljavali smo igre:

 simboličke:  „ zašto, odnosno po čemu sam drugačiji“

               funkcionalne: „moj obris“  „koliko sam visok“

               stolno-manipulativne:  „obuci dječaka/djevojčicu“         

                                                       „složi dijelove tijela“

                                                       „složi dječaka/djevojčicu“

                                                       „kosti“

                                                       „mišići“

                                                       „krvožilni sustav“

                                                       „organi“

Ocrtavali smo dvoje djece i napravili plakat u prirodnoj veličini (kosturko i organko). Otvorili liječničku ordinaciju „Ljekovnicu“ koja sadrži sve što ima jedna prava liječnička ordinacija. Djeca se svakodnevno igraju liječnika, mjere tlak, daju infuziju, stetoskopom osluškuju otkucaje srca, rade ultrazvuk i slično. Naša igra liječnika je još uvijek aktivna…

 

Poludnevna skupina dječjeg vrtića Jušići                        

 

Obilježili smo „Međunarodni dan djeteta“ (20. studenog)

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Generalna skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta". Od 20. studenoga 1989. godine u cijelome se svijetu obilježava Međunarodni dan djeteta, koji je potaknula Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove.

Osnovna dječja prava su:

• Prava preživljavanja - hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard;

• Razvojna prava - razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet;

• Prava sudjelovanja - donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama;

• Prava zaštite od - zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

 

Projekt „Djeca svijeta“.

„Obiteljski centar“- imitativne igre lutkicama s ciljem poticanja spoznajnog razvoja.

 

Spoznavanje različite boje kože kod djece diljem svijeta.

Cvita: „Ova beba je crnika!“ (crnkinja)

 

 

Bojanke na temu „Djeca svijeta“-popunjavanje praznih ploha.

Likovno stvaralaštvo, slobodno izražavanje.

 

Razvijanje kognitivnih sposobnosti prilikom usporedbe  bojice s bojom kože lutkice.

 

Odgojno- obrazovna skupina „Ribice“

 

Radionice za roditelje u Dječjem vrtiću Matulji

 

U prosincu je u Dječjem vrtiću Matulji završen ciklus programa radionica za roditelje najmlađe djece pod nazivom „Rastimo zajedno“.

Radionice su se održavale svake srijede u trajanju od dva sata, a motivirana i vrijedna grupa roditelja redovito se sastajala tijekom razdoblja od gotovo tri mjeseca.

Program radionica s roditeljima ‘‘Rastimo zajedno” razvijen je 2008. godine u sklopu UNICEF-ovog programa ‘‘Prve tri su najvažnije” uvažavajući spoznaje kako je razvoj u prvim godinama djetetovog života iznimno intenzivan i važan za cjelokupni razvoj te kako najvažniju ulogu u tom razdoblju imaju roditelji. Tijekom 11 radionica kroz različite oblike rada roditelji su razmjenjivali ideje o roditeljstvu, upoznavali se sa znanstvenim stajalištima o razvojno poticajnoj interakciji roditelja i djeteta te doznali za različite moguće načine odnošenja prema djetetu koji su na dobrobit djeteta i roditelja. Kroz kratka predavanja, vježbe, grupni rad i razmjene iskustva, zajedno s drugim roditeljima i voditeljicama, promišljali su o različitim temama: kako dijete uči, kako postavljati granice u ponašanju, koje su potrebe djece i mnogim drugim važnim temama.

Radionice su vodile djelatnice vrtića Ana Demaria i Sandra Dadasović, a po završetku ciklusa roditeljima su zasluženo uručene diplome kao priznanje za rast u njihovom roditeljstvu. Čestitamo vrijednoj prvoj skupini roditelja na diplomama i zahvaljujemo im na suradnji!

Dječji vrtić Matulji nastavit će i ubuduće s provođenjem radionica u okviru ovog programa.

Pripremile:

Ana Demaria i Sandra Dadasović

 

Litter less campaign

Kampanja „Za manje otpada“ u 2016./17.g.

 

Dječji vrtić Matulji po drugi put se uključio u kampanju „Za manje otpada“. Duži niz godina u vrtiću Matulji organizira se prikupljanje starog papira, kartona, baterija, čepova i jestivog (već upotrijebljenog) ulja. U akciji sudjeluju djeca, roditelji, nonice i nonići našeg vrtića. Svojim aktivnim sakupljanjem potaknuli smo i lokalnu zajednicu da nam pomognu u prikupljanju.

Zadnji tjedan u mjesecu organiziramo akciju prikupljanja i odvoz navedenog.

Cilj nam je još više aktivirati roditelje, druge tvrtke i lokalnu zajednicu, da sudjeluju u našim akcijama prikupljanja i razvrstavanja otpada.

 

 

Igre za poticanje razvoja fine motorike

 

Fina motorika podrazumijeva niz koordiniranih pokreta zglobova i mišića šake i prstiju kako bi dijete moglo izvesti precizne pokrete.

Kako bi ruke i prsti precizno i pravilno izvršili zadatak, djeci rane i   predškolske dobi u našoj skupini  nudimo različite aktivnosti putem igre koje osim fine motorike (koja je nama u ovom periodu fokus interesa) potiču i ostale aspekte razvoja djeteta. Neke od njih želimo podijeliti i s Vama:

 

1. Oblikovanje žicom prema predlošku

 

 

2. Utrka namotavanjem

 

3. Umetanje loptica prema brojevima

 

4. Šivanje prema predlošku5. Umetanje čavlićima

 

6.Umetanje štapića pincetom

 

7. Igra „Pazi mreža


Pripremila Cjelodnevna skupina Dječjeg vrtića Jušići

 

Obilježavanje dana jabuka (20. listopada)

 

Ove godine dane jabuka obilježili smo kroz različite aktivnosti, no ono što je djeci bilo najzanimljivije i najslađe bila je izrada štrudle i soka od jabuka. Sva su djeca aktivno sudjelovala u rezanju i ribanju jabuka, cijeđenju soka pomoću sokovnika te izradi kolača. Kad se naša štrudla ispekla svi smo ju s veseljem degustirali i uživali u njenom okusu.

 

Izrada štrudle od jabuka

  1. Prvo je potrebno oguliti koru

  1. Zatim naribamo jabuke

 

  1. Kore premažemo s malo maslaca, dodamo naribane jabuke, šećer i malo cimeta

4. Zamotamo štrudlu

  1. Ispečemo i pojedemo :-)

 

Sok od jabuke

  1. Jabuke narežemo

  1. Stavimo u blender s malo vode i miksamo

  1. Poslužimo se i popijemo ;)

Pripremile cjelodnevna i poludnevna skupina Dječjeg vrtića Jušići

 

Projekt Pčele

Na prvom roditeljskom sastanku dogovorili smo suradnju „Roditelj u skupini“. Potaknuli smo roditelje da daju svoje prijedloge. Patricijina mama dala je ideju da dođe nona Mirta koja se bavi pčelarstvom. Dogovorili smo posjet i započeli projekt „Pčele“. Nona i mama došle su u skupinu sa pčelarskim rekvizitima i proizvodima. Djeca su sa zanimanjem pratila izlaganje popraćeno filmom o pčelama. Na kraju je bila degustacija meda i cvjetnog praha. Mi smo i dalje nastavili s aktivnostima na tu temu: pjesme, stihovi, priče i likovne kreacije.

 

Dani kruha

 

Povodom dana kruha posjetili smo „Gašparov mlin“ u Martinovom selu. Sa brašnom iz mlina i medom uživali smo u izradi mirisnih medenjaka.

 

Pripremile: odgojiteljice Vjera i Dragica s djecom iz treće vrtićke skupine

 

Prvi dani u vrtiću

Mi smo "Pilići"-1.jaslička skupina! Iako smo najmanji, svašta smo već naučili; najvažnije je da se u vrtiću prijateljstvo gradi, pa se učimo biti pažljivi i nježni prema svojim prijateljima.

Zajedno se igramo, pjevamo, plešemo, crtamo, istražujemo... Trudimo se biti što samostalniji pa sami jedemo, pijemo iz malenih čašica, izuvamo se, no pokušavamo se i obuti...

Još ne znamo sve, ali smo radoznali, uporni i razigrani i veselimo se svim novim izazovima koji nas još čekaju...

Djeci s ljubavlju

 

U završnom dijelu našeg roditeljskog sastanka roditelji su preuzeli ulogu djece u skupini i izabrali ponuđene aktivnosti: popunjavanje bojanke, grafomotoričke vježbe, izrezivanje sličica i pričanje priče te crtanje karte sa skrivenim blagom.

Djeca su bila ponosna na radove svojih roditelja. Uspoređivali su, komentirali, ali i pronalazili mogućnosti kako su roditelji mogli svoj rad učiniti još boljim.

 

 

Pripremile odgojiteljice prve vrtićke skupine:

Andrea Kos i Mirjana Šepić

Sportski dani

 

Prva vrtićka skupina obilježila je Hrvatski olimpijski dan. Proveli smo razne sportske aktivnosti i igre na novom igralištu u Matuljma. Odjenuli smo bijele majice kao simbol mira, prijateljstva i razumijevanja. UŽIVALI SMO!!!

 

 

Promovirajući važnost bavljenja sportom, mama Iva Florjančič organizirala nam je posjetu Atletskog kluba „ Kvarner“.

 

 

I ravno iz Ria u prvu vrtićku skupinu stigla SARA KOLAR, zlatna olimpijka Kvarnera.

 

 

Pripremile odgojiteljice prve vrtićke skupine:

Andrea Kos i Mirjana Šepić

 

Zajedničko druženje područnih vrtića Veli Brgud i Mune

 

Kao i prošle godine, djeca i odgajateljice iz područnog vrtića Veli Brgud pozvali su nas na druženje i predstavu « Palačinka mog života». Već sam prijedlog je kod djece izazvao veselje. Tako je stigao dan kada smo se družili i zajedno pogledali predstavu koju su izveli glumci iz GKL iz Rijeke. Nakon odgledane predstave uslijedila je zajednička igra djece, a rodila se i ideja za izradom palačinka u našim skupinama.