Kroz priču i sliku

HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN I NJEGOVO OBILJEŽAVANJE NA NAČIN SKUPINE VRT 4 (ZVRKIĆI)

Hrvatski olimpijski dan tradicionalno se obilježava 10.9. Ove je godine taj dan pao na vikend, ali to nas nije spriječilo da ga još bolje i više dana obilježimo. Pa samo tako i u danima koji su prethodili i danima nakon na vanjskom prostoru organizirali razne igre i poligone, utrke i natjecanja. Obučeni u bijele majice surađivali samo sa skupinama VRT 7, skupinom za rano učenje engleskog i rano učenje talijanskog jezika te zajedno uživali u osmišljenim aktivnostima na zraku i suncu. Kod djece se poticao timski rad, duh sudjelovanja u natjecanju, uvažavanje, koncentracija, strpljenje i spretnost. Pobjeda nam nije bila važna, ali naravno da je slatka. Zadnji dan obilježavanja sva su djeca dobila zasluženu medalju. A što zapravo znače Olimpijski krugovi pročitajte u nastavku...

ŠTO ZAPRAVO SIMBOLIZIRAJUOLIMPIJSKI KRUGOVI?

Simbol Olimpijskih igara sastoji se od pet međusobno povezanih krugova različitih boja (plava, žuta, crna, zelena i crvena) na bijeloj pozadini. Krugovi su se prvi put pojavili nakon Igara u Stockholmu 1912., kada je pokretač modernih OI, Pierre de Coubertin, taj simbol nacrtao na vrhu pisma jednom kolegi. Prva službena upotreba simbola bila je prilikom proslave 20. godišnjice osnivanja Međunarodnog olimpijskog odbora 1914. godine. Iduće je godine postao službeni simbol Olimpijskih igara, ali se prvi put pojavio tek u Antwerpenu 1920. jer su Olimpijske igre 1916. odgođene zbog rata.

Coubertin je u pismu 1931. objasnio značenje krugova. Izabrao je pet obojanih krugova kao simbol pet naseljenih kontinenata svijeta, pritom računajući Ameriku kao jedan kontinent. Budući da sve države svijeta šalju svoje najbolje sportaše na ovo natjecanje, Međunarodni olimpijski odbor smatrao je da je ujedinjenje pet kontinenata simbol zajedništva i snage bez obzira na boju kože i porijeklo.

Plavi krug predstavlja Europužuti Azijucrni predstavlja Afrikuzeleni Australiju, a crveni Ameriku. Nadalje, Coubertin je istaknuo da svaka od država koje su sudjelovale na Olimpijskim igrama na svojoj zastavi ima najmanje jednu od boja koje se nalaze na službenoj olimpijskoj zastavi. Neki tvrde da, kako je simbol nastao tek nakon petih Olimpijskih igara, pet krugova zapravo predstavljaju pet uspješno održanih Igara.

Svi krugovi zaštićeni su zakonom i ne može ih se koristiti u komercijalne svrhe.

Pripremile odgojiteljice

 Manuela i Gordana

 


 OBILJEŽAVANJE HRVATSKOG OLIMPIJSKOG DANA U SKUPINI SOVICE

U našem vrtiću je i ove godine 11.rujna obilježen Hrvatski olimpijski dan. Dan je posvećen promicanju važnosti bavljenja sportom kao i olimpijskih načela: mira, zajedništva, prijateljstva i tolerancije. Spoznali smo zašto je važno baviti se sportom, kakvi sve sportovi postoje, upoznali smo simboliku olimpijske zastave i krugova te koji se sve sportovi održavaju na olimpijadi.

Cilj obilježavanja olimpijskog dana bio je potaknuti djecu na bavljenje sportom, važnost sportske aktivnosti, poticati zajedništvo među djecom i zadovoljiti dječju potrebu za svim vrstama kretanja te poticati natjecateljski duh.

Našu malu olimpijadu obilježili smo različitim aktivnostima:

  • Skok u dalj
  • Skok u vis
  • Utrkivanje
  • Nošenje male loptice na žlici
  • Potezanje konopa
  • Nogomet

Djeca su samoinicijativno birala sport u kojem žele sudjelovati, a na kraju natjecanja svi su dobili zasluženu medalju za svoj trud i rad.

 

Skupina VRT2

Odgojiteljice: Martina i Sandra