Za roditelje

Prilagodba  

Polazak u jaslice/vrtić zahtijeva prilagodbu za dijete i za roditelje. Dijete dolazi u novi prostor u kojem je okruženo nepoznatim ljudima, treba prihvatiti nova pravila i ritam dnevnih aktivnosti. Treba se priviknuti na dužu odvojenost od roditelja i boravak u skupini s većim brojem djece s kojom razvija komunikaciju i uspostavlja socijalne kontakte.

Roditelj treba prihvatiti da će se značajan dio djetetovih ativnosti odvijati izvan doma i roditeljskog okruženja. Važno je da roditelj prihvati da je polazak u jaslice/vrtić proces odrastanja i da je mala kriza prilikom prilagodbe očekivana.

Prilagodba je proces čije se trajanje i reakcije razlikuju od djeteta do djeteta. Tri su osnovna tipa prilagodbe:

laka - normalna reakcija na promjenu okoline kod djece koja imaju optimalne odgojne uvjete i koja su uspostavila sigurnu i stabilnu emocionalnu vezu s roditeljima; kod takve djece sve reakcije i promjene u ponašanju normaliziraju se tijekom 10-15 dana boravka u vrtiću/jaslicama

prilagodba srednje težine - promjene u ponašanju su produljene i stabiliziraju se do 30 dana boravka u vrtiću – jaslicama

teška - dugotrajniji i naporniji poremećaj ponašanja koji može trajati 2 – 6 mjeseci; kod takve je djece često prisutno više nepovoljnih čimbenika koji produljuju razdoblje prilagodbe, a to mogu biti obolijevanje, nepovoljni obiteljski uvjeti uz neprimjerene odgojne utjecaje i dr.

 

Kako bi olakšali proces prilagodbe korisno je znati sljedeće:

- Planirajte godišnji odmor u periodu prilagodbe kako bi se djetetu omogućilo postepeno produljivanje boravka u jaslicama/vrtiću. Prvih dana boravak u jaslicama/vrtiću je kraći pa se vrijeme ručka i spavanja uvodi nakon nekoliko dana.

- Dijete osjeća emocije roditelja radi čega je važno da je roditelj siguran u svoju odluku te da ima pozitivan stav o vrtiću.

- Zajednički obavite kupovinu papučica i pidžame za vrtić.

- Treba razviti suradnju roditelja s odgajateljima i stručnim timom, upoznati ih s navikama, potrebama i zdravljem djeteta, dogovoriti vrijeme boravka u vrtiću prvih dana, od zajedničkog boravka u skupini do postepenog odvajanja.

- Rastanak s djetetom treba biti što kraći bez dugog pozdravljanja i suza.

- Ne iskradati se bez pozdrava i ispuniti obećanje dano djetetu u vezi dolaska i odlaska.

- Dobro je ponijeti u vrtić omiljeni dječji predmet (igračka, dekica, krpica) jer predstavlja vezu roditeljskog doma, poznatog i sigurnog, s novom sredinom.

- Ne omalovažavajte djetetove poteškoće tijekom prilagodbe, budite mu podrška i posvetite mu svoje slobodno vrijeme.