Za roditelje

RASTIMO ZAJEDNO

 

U Dječjem vrtiću Matulji od mjeseca listopada do prosinca 2022. proveden je ciklus radionica „Rastimo zajedno“  u dvije grupe roditelja u dva objekta. Jedna grupa roditelja radionice je polazila u centralnom objektu u Matuljima, a druga grupa u područnom objektu Veli Brgud.

 

Program „Rastimo zajedno“ namijenjen je roditeljima djece u dobi do četvrte godine života.

Svrha programa je omogućiti roditeljima razmjenu znanja, informacija i vještina koje im mogu koristiti  pri ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te razvoja vlastite  kompetentnosti.

Glavni cilj programa je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojemu roditelji zajedno s drugim roditeljima i voditeljicama radionica razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo. Također, upoznaju sebe kao roditelja, ali i  načine na koje se je poželjno odnositi  prema svome djetetu. Ishod programa temelji se na znanstvenim uporištima i najnovijim spoznajama iz područja psihologije i neuroznanosti.

Program je osmišljen u vidu 11 susreta (radionica) koji su tematski povezane, a vode ih educirani voditeljski timovi.  Na radionicama se koriste različiti oblici rada, ovisno o ciljevima i sadržajima pojedine radionice.

 

 Radionice su sljedeće:

1. Roditelji 21. stoljeća

2. Četiri stupa roditeljstva

3. Roditeljski ciljevi i psihičke potrebe djeteta

4. Sva naša djeca i koliko ih volimo

5. Slušanje-važna vještina roditeljstva

6. Kako dijete uči o svijetu oko sebe

7. Granice:zašto i kako?

8. Kreiramo i biramo rješenja

9. Roditeljske odgovornosti i još poneka pitanja

10. Biti roditelj:utjecaj i izbori

11. Završetak i novi početak

 

 

Ukoliko vas se neka od ovih tema posebno dojmila ili izazvala efekt „To bih voljela/volio poslušati“  priliku za novi ciklus radionica nudimo već u sljedećoj pedagoškoj godini 2023./2024.

Vidimo se!

 

                                       Pripremile odgojiteljice: Dajana Kalčić, Katarina Pleše Glavinić, Anamarija Valčić i stručni suradnik Sandra Dadasović, psiholog