Gašparov mlin

3. studenoga 2025.

Objave

Bez obzira na prognozu kišnog vremena, posjetili smo Martinovo Selo. Kabanice su nam cijelo vrijeme bile spremljen u ruksaku, a mi smo planirano vrijeme izleta iskoristili i za kraću šetnju.

U Gašparovom mlinu, još i danas, žito se melje na starinski način, a djeca su doživjela kako nastaje brašno iz zrna pšenica. Svi ti veliki zupčanici potaknuli su raspravu među djecom, nizali su i razmjenjivali svoja iskustva. Bilo je zanimljivih odgovora i zaključaka. Razgledali smo i vidjeli što to pokreće ono veliko kolo s lopaticama i koliko je samo snažna ta sila vode.

Zavičajni muzej, tradicionalno uređenim prostorijama kuhinje i spavaće sobe prikazao je na koji način su ljudi nekada živjeli. Voditeljica Tanja odabranim sadržajima i predmetima kroz priču vratila je sadašnjost u prošlost, ali Ivano Klić posjetom kuhinji nije bio zadovoljan jer: “Tamo nije bilo ništa za pojesti”.

Šetnja nas je obogatila jesenskim prizorima, a pažnju djece, svojim kokodakanjem, privukle su “zebraste kokoše” rekao je za njih Ivano Peran.

Vratili smo se u vrtić s novim dojmovima i doživljajima.

2025., izlet